Lurer du på hvordan hjertet ditt fungerer?

Tro det eller ei, men det er faktisk ikke slik hjertet ditt ser ut;) Mer slik som dette


Hjertet er en muskelpumpe som ligger 2/3 på venstre side av brystet og er på størrelse med en knytteneve. Den er styrt av det autonome nervesystemet, altså det perifere nervesystemet. Det påvirkes av deg, for eks hvis du blir redd, med at det pumper blod rundt i kroppen fortere. Hvile fasen kalles dyastole og pumpe fasen systole. 
Hjertet pumper ca 5 L blod pr. minutt!  

Enkelt forklart om kretsløpet. 
Vi har det lille og store kretsløpet.  

Det oksygenfattige blodet kommer inn i høyre atrium (forkammer) og blir pumpet videre til høyre ventrikkel ved hjelp av klaffer. Klaffene hjelper til slik at blodet bare kan gå en vei. Høyre ventrikkel trekker seg sammen og presser blodet videre ut i lungearterien og blodet kommer til lungene. Her blir det fullt med oksygen. Dette er det lille kretsløpet

Nå går blodet fra lungevenene og inn i venstre atrium og videre i venstre ventrikkel før det skyves ut i aorta og ut til hele kroppen. Blodets hovedfunksjon er transportering. 

Dette var rimelig kort og enkelt fortalt, men kanskje du lærte noe nytt for det! 

Kine :) 

 

Én kommentar

Iselin

11.04.2013 kl.20:40

Greit og vite :)

Skriv en ny kommentar

Mer enn bare trening

Mer enn bare trening

22, Stavanger

Hei! Er en treningsglad jente som studerer idrett og jobber som dansetrener, og blir PT-elev til høsten. Driver mye med styrketrening og har en stor interesse for helse og ernæring. Bloggen handler om trening og mitt liv. Kine:)

Kategorier

Arkiv

hits